עמוד הבית מאמרים דיאטת ה FODMAP – הפתרון להקלה בתסימני המעי הרגיז

דיאטת ה FODMAP – הפתרון להקלה בתסימני המעי הרגיז

דיאטת הפודמאפ / FODMAP – הדיאטה שתעזור לכם להתמודד עם המעי הרגיז (IBS)

מהי דיאטת FODMAP (פודמאפ)?

דיאטת הFODMAP היא גישה שפותחה באוסטרליה על ידי מומחים מאוניברסיטת מונאש, עיקרי הגישה היא שיש סוגים שונים של סוכרים (פחמימות) שלא מתעכלים היטב אצל אנשים בעלי מעי רגיז וגורמים לסימפטומים שונים ולא נעימים.
הדיאטה הפכה לסיפור הצלחה בקרב חולי מעי רגיז והפכה לטיפול הנפוץ ביותר לסימפטומים של מעי רגיז.

מה פשר המילה FODMAP?

המילה FODMAP היא למעשה ראשי תיבות של אותם 4 קבוצות סוכרים הידועות ככאלו שמפעילות את תסמיני העיכול כמו נפיחות, גזים וכאבי בטן.
הסיבה לכך, היא שהסוכרים אינם מתעכלים היטב ועוברים תסיסה במעיים על ידי חיידקי המעי. תהליכי התסיסה גורמים להיווצרות גזים ואגירת מים מה שבסופו של דבר גורם לנפיחות, כאבי בטן ולתסמינים אחרים שידועים ככאלו שמאפיינים את המעי הרגיז.

FODMAP =
Fermentable
Oligosaccharides
Disaccharides
Monosaccharides
 
And
 
Polyols

סוכרים אלו שנקראים FODMAPS – פודמאפס, נמצאים במגוון רחב של מזונות בכמויות משתנות. חלק מהמאכלים מכילים סוג אחד בלבד, ואילו אחרים מכילים כמה סוגים שונים של הסוכרים. שמות קבוצות הסוכרים בעברית:
פרוקטן, גלקטן, לקטוז, פרוקטוז ופוליאולים.

מהם מזונות FODMAPS?

המקורות התזונתיים העיקריים של ארבע הקבוצות של פודמאפס כוללים:
פרוקטנים וגלקטנים: חיטה, שיפון, קטניות ופירות וירקות שונים, כמו שום ובצל.
לקטוז: חלב, יוגורט, שמנת וגבינה רכה.
פרוקטוז : פירות שונים כולל תאנים ומנגו, וממתיקים כמו דבש ואגבה.
פוליאולים: פירות וירקות מסוימים כולל פטל שחור וליצ'י, כמו גם ממתיקים דלי קלוריות כמו אלו שנמצאים במסטיק ללא סוכר.

המחקר של אוניברסיטת מונאש מראה כי דיאטת הפודמאפ מסייעת לחולי מעי רגיז באופן משמעותי בהקלה בסימפטומים השונים ובעיקר בכאבי בטן ונפיחויות.

כיצד לבצע את דיאטת הFODMAP?

דיאטת הFODMAP מורכבת וכרוכה בשלושה שלבים:

שלב 1 – אלימנציה:

שלב זה מתחיל בהימנעות מחמירה מכל המזונות העשירים בפודמאפס. שלב זה אמור להימשך כ3-8 שבועות בלבד.
השלב הראשון יחסית קצר ומטרתו להביא לשיפור מהותי במצב החולה והקלה כמעט מלאה בסימפטומים. הסיבה לכך שהשלב הראשון לא אמור להערך יותר מ8 שבועות היא בריאותית. חלק גדול ממזונות הפודמאפס חשובים בתזונה היומיומית ולבריאות המעיים.
יש אנשים שמבחינים בשיפור בתסמינים כבר בשבוע הראשון, בעוד שאחרים מרגישים בשיפור ניכר רק לאחר 8 שבועות. ברגע שניכרת הקלה נאותה בתסמיני העיכול, ניתן להתקדם לשלב השני.
לחץ כאן להסבר על שימוש באפליקציית FODMAP לשלב ה1 של הדיאטה

שלב 2 – החזרת מזונות:

שלב זה כולל החזרה שיטתית של מזונות עתירי פודמאפ.
מטרת שלב זה היא לזהות לאילו סוגי פודמאפס ישנה רגישות (מעטים האנשים הרגישים לכולם).
מטרה שניה היא לקבוע את כמות הפודמאפס שאדם יכול לסבול.
לכל אחד מהסוכרים שצוינו קיים סף רגישות אשר ממנו והלאה הוא עשוי לעורר תסמינים. סף רגישות זה אישי ושונה מאדם לאדם.
בכל שבוע מנסים מזון אחד בלבד, במשך שלושת הימים הראשונים טועמים את המזון בכמויות שגדלות מיום ליום, לאחר מכן מגיעים שלושה ימים של "תקופה השטיפה".
לאחר שבשלב השני כבר נבדקו כל סוגי המזונות ה"חשודים, יש להמשיך בדיאטה הזו בצורה מתונה ומותאמת באופן אישי לכל אחד.
זה אומר שכל אחד כבר יודע לזהות אילו מזונות ואילו קבוצות מזון מהוות טריגר לתסמינים ואילו מזונות נסבלים ואינם גורמים לתסמיני מערכת העיכול. ככל הנראה גם בשלב זה יהיו מזונות פודמאפס שתצטרכו להימנע מהם מאחר והתגלו ככאלו שמהווים טריגר לתסמינים, אך יחד עם זאת יהיו כבר מספר מזונות שיתגלו ככאלו שניתן לסבול כמויות מסוימות.
להסבר נרחב יותר אודות השלב השני לחץ כאן.
חשוב מאוד להתקדם לשלב אחרון זה על מנת להגדיל את מגוון המזונות והכמויות שניתן לצרוך.
ורק נותר להמשיך לחיות את החיים בהרגשה של שיפור באיכות החיים ובבריאות המעיים.​
לנוחיותכם, הנה סרטון קצר של אוניברסיטת מונאש.
הסרטון מסביר בצורה מעולה ופשוטה על המחקר שלהם על המעי הרגיז ואילו מזונות גורמים לסימפטומים.
מה קורה למעיים שלנו לאחר אכילת מאכלי FODMAP ואיך המנעות מהם תעזור.​