תסמונת המעי הרגיז או כפי שהיא מכונה באנגלית (IBS – Irritable bowel syndrome), היא תופעה קלינית שכיחה מאוד המשפיעה על חלק נרחב מהאוכלוסית העולם.
התסמונת כל כך שכיחה שלמעשה אפשר לומר שהיא התסמונות הגסטרואנטרולוגית השכיחה ביותר, כמה שכיחה? ההערכה היא שכ 5%-25% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם סובלים מהתסמונת ואילו נשים סובלות מהתסמונת הזאת פי שלושה מאשר גברים.
ממה נגרמת תסמונת המעי הרגיש?
לא ידוע מה גורם לתסמונת, ויש לא מעט סברות בנוגע לסיבותיה. במצב של מעי רגיז בעצם ישנה בעיה של רגישות יתר במערכת העצבים ובשרירים של מערכת העיכול, הרגישות נובעת הן מהפן הפיזיולוגי והן מהפן הנפשי.
סיבות הפיזיולוגיות:
- שימוש יתר באנטיביוטיקה (פגיעה בחיידקים הטובים במעיים)
- הפרות הורמנוליות (יותר אצל נשים מאשר אצל גברים)
- גנטיקה
- בעיות במערכת החיסון
- אי סבילות למזונות שונים
- שיבושים בעברת האותות העצביים בין המוח למערכת העיכול
- שינויים בפעילות השרירים בדופן המעי הגס ושינויים במערכת העצבים המרכזית – שינויים שמשפיעים על תפקוד המעיים
סיבות הנפשיות:
- סטרס
- חרדות
- דיכאון
מהם התסמינים של תסמונת המעי הרגיז?
לרוב, הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז מתחילים לקראת גיל 20 ועד גיל 30.
הם אינם קבועים, אלא נוטים להופיע כהתקפים. יכולים לחלוף חודשים ללא סימפטומים ואז הם עלולים להתפרץ בפתאומיות. ההתפרצות תבוא במקרים רבים לאחר אכילת מזונות מסוימים או בתקופות לחץ ומתח.
סימפטומים של מעי רגיז משתנים מאדם לאדם ומופיעים בתדירות ובעוצמה משתנה, גם בין אנשים וגם בתקופות שונות אצל אותו אדם. יש מי שחווים סימפטומים בעלי השפעה קלה ומצליחים לנהל שגרת חיים רגילה, ויש מי שסובלים מתסמינים חמורים ותכופים, שפוגעים בשגרת חיי היומיום ובאיכות החיים.לחולים שהתסמונת שלהם מוגדרת ככרונית, באופן מובהק נעדרים יותר מהעבודה (עד פי שלוש).
התסימנים השכיחיים ביותר:
- כאבים ועוויתות באזור הבטן (בדרך כלל לאחר ארוחה).
- שלשולים או עצירות (או גם וגם לסירוגין).
- נפיחות וגזים.
- יציאות ריריות.
- בחילות.
- עייפות ותשישות.
כיצד מאבחנים את התסמונת?
אין בדיקה ייעודית שיכולה לאבחן את תסמונת המעי הרגיז. מאחר ואין סימנים פיזיים ייחודיים, האבחנה נעשית על פי תיאור הסימפטומים מפי המטופל ובתנאי שהם מתקיימים אצל המטופל מעל לשלושה חודשים. בנוסף לכך הרופא צריך לבצע הערכה של התלונות ובדיקה היסטוריה רפואית, הרגלים מסוימים כמו אכילה, שתייה, צריכת אלכוהול וכדומה, וכמובן בדיקת גופנית מלאה.
בנוסף לסימפטומים על הרופא לוודא ולשלול קיום של מחלות אחרות בהיסתמך על סדרת בדיקות (בדיקות דם, שתן, צואה בדיקת רגישות מזון ואולטראסואנד או אנדוסקופיה אם יש צורך).
איך מטפלים במעי רגיז?
הגורם לתסמונת המעי הרגיש אינו ידוע, ולכן הטיפול שניתן נועד בעיקר להקל על התסמינים. שינוי הרגלי חיים בשילוב דיאטה המותאמים באופן אישי עשויים לעזור. במצבים שונים יש אפשרות גם לקבל טיפול תרופתי שנועדו להקל על תסימנים מסוימים.
להלן אפשרויות הטיפול המקובלות:
טיפול תזונתי
מומלץ להקפיד על ארוחות מסודרות בזמנים קבועים במהלך היום, לשמור על אורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, ירידה במשקל (אם סובלים מעודף משקל), הקפדה על תזונה בריאה ועל שתייה מרובה של מים.
בעשור האחרון התפתחה גישה שטוענת שהסימפטומים של חולי מעי רגיז קשורים ישירות למזונות שהם אוכלים. הגישה הומצאה באוסטרליה ומשם היא מופצת לכל העולם בשל הצלחתה.
הגישה נקראת דיאטת פודמאפ, (FODMAP) ראשי תבות של סוגי פחמימות הידועות ככאלו שאינן נספגות כהלכה במערכת העיכול.
על פי הגישה, מולקולות הפחמימות שאינן נספגות, ממשיכות ישירות אל המעי הגס, בו הן עוברות תהליך התססה. הדבר גורם לגזים, ובהמשך, מכיוון שהן מושכות אליהן מים, גם לשלשוליםולכאבי בטן.
דיאטת FODMAP פועל לפי שיטת אלימינציה, שיטה שבה נמנעים מאותם מזונות, המתבססים על פחמימות אלו ובודקים אם המצב משתפר.
שינוי בהרגלי החיים
שמירה על שגרת ארוחות מסודרות בשעות קבועות הם חלק מהכלים הבסיסיים לניהול המעי הרגיז, מומלץ לא לאכול כמות גדולה בכל ארוחה ואפילו לנסות לחלק את הארוחות לכמה ארוחות קטנות במהלך היום.
מומלץ ביותר להקפיד על פעילות ספורטיבית מתונה ועקבית יכולה להקל על המתח הנפשי באופן משמעותי.
יש לנסות ולהימנע ככל האפשר ממצבי מתח נפשי, אפשר להיעזר בטיפול רגשי, טיפול פסיכולוגי, טכניקות הרגעות והרפיה שונות. כל מה שיכול לעזור בהפחתת המתח היומיומי יכול להקל באופן משמעותי על הסימפטומים השונים.
טיפול תרופתי
אם יש צורך בטיפול תרופתי, צריך להתאים את הטיפול לכל אדם באופן אישי.
ניתן לטפל בתרופות נוגדות התכווצויות במעי לפני כל אוכל, בתרופות נוגדות חרדה או בתרופות משולבות המבצעות את שתי הפעולות. מי שסובלים משלשולים יכולים להיעזר בתרופות נוגדות שלשול. מי שסובלים מעצירות, יכולים להסתייע בתרופה נוגדת עצירות וכדומה.
טיפולים משלימים
ישנם מגוון שיטות וטיפולים אלטרנטיביים לטיפול בסימפטומים של המעי הרגיז שמטתרם בעיקר הפגת מתחים, ביניהם: היפנוזה, ביופידבק, רפלקסולוגיה, דיקור סיני, הומיאופתיה, נטורופתיה ועוד.
למעשה מומלץ היום לשלב בין הטיפולים המערביים, הסיניים והנטורופתיים לקבלת תוצאה מיטבית.